2017. december 19., kedd

Mugen no jûnin – Blade of the Immortal & Tékasztorik



Tudom, hogy ez egy furcsa pár, kérem szépen, de jól megférnek egymás mellett: mert mindkettő tetszett. :sör: :-)


Mugen no jûnin – Blade of the Immortal


„I don't know why you have been made immortal. But because of that, I have been saved.
There are those, like me, who weep at their own helplessness... Or who have lost those they loved. Use your immortality to stand with them.”

Mivel nagy kedvencem, a vér- és gyilkolásmániás Takashi Miike :-), így rögtön ráraboltam erre a filmre. Pontosabban, amikor olvastam róla, hogy egy mangából készült, amiből anime sorozat is lett, először az animére repültem rá – de az nagyon nem/nem nagyon jött be…

…ellenben Miike filmje annál jobban! :sör:

A kiégett, megcsömörlött, meghasonlott, fél évszázada meghalni nem tudó szamurájt, Manjit (Takuya Kimura), felkeresi a fiatal, szinte gyereklány, Rin (Hana Sugisaki), akinek vívóiskolát vezető apját (és az összes tanítványát…) az Ittō-ryū klán vezére, Anotsu Kagehisa (Sôta Fukushi) megölte, mert nem akartak fejet hajtani előttük.

Rin kérése az, hogy Manji legyen a testőre, és segítsen neki bosszút állni apja gyilkosán-gyilkosain.

„- So who do I kill, then?
- Whoever... is trying to kill me.
- Fine with me.”

És mivel az Ittō-ryū igazi gyűjtőtégelye a legjobb harcosoknak, ezért ez a küldetés majdnem lehetetlennek látszik – de mivel Manji már belefáradt a halhatatlan létbe, ezért jó esélyt lát arra, hogy lesz majd valaki az Ittō-ryū között, aki képes lesz megadni neki a halált… így elvállalja a testőrködést.

Útjuk során egyre jobban meg- és kiismerik egymást, közben remek (véres…) harcokat láthatunk, és el-elcsattant egy-két olyan mondat, megjegyzés, ami egyaránt szíven üti a szereplőket és a nézőket is…

„- Manji... Why do you fight to live? Do nothing, and your wish will be granted. You can end your immortal life.
- Shut up, you old cow! Get out of here!
- So, that girl's life is more important, is it?”


Közben párhuzamosan az Ittō-ryū, és ambiciózus vezérének története is kerekedik, és természetesen nem maradhat el a végső, egyértelműen grandiózusnak mondható, vérességében nagyszerű leszámolás. :respect:

A fene vigye el: rohadt jó mozi volt, pont az ínyemre való. :thumbsup:

„- Hundred Killer, I'll be waiting. Don't be long.
- Sorry... But I can't go before she does.”

Tékasztorik


Nem is tudom: valamennyien így voltunk ezzel? Hogy pár évvel ezelőtt (közösen) olvastuk a tékasztorik.blog.hu-t, és jókat rötyögtünk Viku néhány sztoriján?

Mondjuk, én 2011-ből emlékszem két blogbejegyzésére: a „Pillangós-csaj kocsijának esetére” és a „Nagy Műhelybulira”, amiken anno jókat vidultam (most, megkeresve, megtalálva és újraolvasva, már nem annyira… öregszem, na… :-) ), és szvsz 2012 óta nem is nagyon klikkoltam rája.

Nos, az úgy van, hogy Bihari Viktória (Viku) 2012-ben Goldenblog kategóriagyőztes lett, amit nem tudtam, mint ahogy azt is csak most fedeztem fel, hogy készült egy ilyen című film is. :eeekkk:

És nem kis meglepetésemre, szintén ugyanaz a tékasztori a téma, ami a blogban is: és Bihari Viktória alakítja benne saját magát.

Katicámmal néztük végig, jókat vihogva-rötyögve-vigyorogva, és egész kellemes esténk lett tőle. :thumbsup:

Mondjuk, Csuja Imrével (mint Fater) aligha lehetett melléfogni – de az én kedvencem (legnagyobb meglepetésemre) Varga Viktor lett, aki szvsz lubickol Fényező Csabi szerepében: és én már akkor röhögtem, amikor megszólalt, sőt, volt, amikor nem is kellett szólnia, csak nyeglén csuklania-nyeklenie, és én már gyagyán vigyorogtam. :-D


Görbe Nóra meglepetés szereplő, mint Muter, de sokat nem ad a karakterhez, sajnos (és azért vártam volna egy kedves-poénos kikacsintást tőle/tőlük, hogy egyszer csak elkiáltja magát, hogy „jíííííjjjjjjeeee!”… ;-) de sajna’, ezt nem tudták/akarták bevállalni).

Elek Ferivel a „rendes faszi” szerepében szintén nem lehetett mellélőni, hozza is, amit kell.

Sajna’, nekem Csizmadia Gergely olyan ellenszenves a tolakodó, idegesítő „bankreklám szerepe” miatt, hogy itt is kétoldali (tenyér)viszketést kaptam, akárhányszor megláttam… Pedig biztosan jó volt, mint „Fogorvos Norbi”. :-S

Alapjában véve nálam pont Bihari Viktórián csúszott el a film – megértem, hogy bonyek, hát ő találta ki, még piskóta! De akkor is, lazasága nekem sokszor erőltetett lazaság, vagánysága meg üres póz volt: beszólásai és trágársága a helyén voltak, de keveselltem azt, hogy „seagalosan-schwarzeneggeresen” minimalista arckifejezései közül vagy hármat váltogatott végig: életunt unott, lenézően unott, beszólósan unott.

Mindenki egy ilyen nőre vágyik, nem igaz…?! :-P

A sztori meg… hát, elég „sablonhálivúdira” sikeredett, amiért nagy kár. :-PPP

A „Nagy Műhelybuli” fényében valami sokkal vadabb, bevállalósabb lehetett volna, de megmaradt a biztos kommersz/bevált/bejáratott úton… Kár érte. Ha már közösségi felajánlásokkal jött össze.

Érdekes, Katicám nagyon élvezte, és neki Bihari Viktória is bejött…

…de nekem Csuja Imre és Varga Viktor mentette a filmet „jóra”.



A végeredmény alapján úgy érzem, hogy a tékasztorik.blog történetei nem alkalmasak egy egész estés filmre – amerre meg „elkanyarították”… hááát… olyat láttunk már párat néhány romkomban. :-///

Nem hiszem, hogy (még) egyszer lesz valaki, a trágár, atomrészeg autószerelőkkel bandázó – szintén bevállalósan részeg disznósodó Vikuról filmet készít valaki: pedig az lehetne (lehetett volna…) egy igazi, echte hungarikum.

Ami rólunk és nekünk szól. :-)

Mindegy, egyszer meg lehetett nézni: csak lehetett volna sokkal jobb is. Sokkal jobban a blogból merítőbb is. Ha már egyszer, ugye…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése