2016. november 10., csütörtök

Mystery Road & Goldstone



Az a bajom Rusznyák Csabával, olyan jól ír a legrosszabb filmekről is, hogy az ember kedvet kap hozzá, hogy megnézze…

…aztán meg bambán mered az ending creditre, és arra gondol: „…hát ez meg mi a szahar volt…?!”. :-PPP

Persze, joggal mondhatnátok, hogy akkor meg mi a fenének olvasom a rivjúit, és minek „hallgatok rá”, ha sosem egyezik az ízlésünk?!

Nos, testvéreim az Úrban, azért, mert van a DE.

Amikor néha úgy beletrafál, hogy alig jutok szóhoz.

És ezekért a ritka, ötcsillagos pillanatokért érdemes mégis figyelnem a rivjúit, és nem feladva, nem elkedvetlenedve csekkolnom az általa (és általában CSAK ÁLTALA! :sör: ) megnézett, és ajánlott filmeket, mert simán akadnak benne igazi gyöngyszemek. :sör:

Most a Goldstone-ajánlóját olvastam, és így jutottam el két elképesztően karakteres, hangulatos, igazi neo-noir westernhez – ami Ausztráliában játszódik. :respect: :thumbsup:

Piszokul bánhattam volna, hogyha kimaradnak az életemből… :-OOO


Mystery Road


„- You copper, bro?
- Yeah.
- We hate coppers, bro. We kill coppers, bro.”

Az ausztráliai „Outback” („Isten háta mögötti vidék”) Winton nevű városkájába hazatér a frissen előléptetett aboriginal nyomozó Jay Swan (Aaron Pedersen), és azonnal nyomozásba kezd egy tinédzser aboriginal lány meggyilkolásának ügyében.


A helyiek bár ismerik Jayt, szófukarok-szótlanok, sőt, még inkább ellenségesek vele szemben, mint aki a saját „fajtája” ellen fordul(t).

„Are you a real copper or one of them black trackers who turns on his own type?”

Ráadásul, a többi (_nem_ aboriginal) rendőrtársa sem éppen szívélyes, vagy segítőkész vele, és ebben a nagyon kétértelműen beszélő, mosolyogva fenyegető, eléggé „minkét pályán játszónak tűnő” Johnno (Hugo Weaving) jár élen…


Feltűnik még a filmben a szintén nem túl „barátságos”, törvényenkívüliségét nem is nagyon titkoló, köcsög Pete Bailey (Ryan Kwanten), akiről mondjuk, már az első perctől ordít, hogy… hm… „lesznek vele gondok”…

„You that Abo copper?”
/Spit out./

Természetesen szerepelnek a filmben igazi, szerintem gyönyörű aboriginal színészek is, akik közül Old Boy (Jack Charles) a legkarizmatikusabb.


Talán az tetszett legjobban ebben a filmben, hogy semmit nem rágtak a szánkba: magányos csöndességben figyeljük a magányosan (számkivetetten…) nyomozó Jayt – azt látjuk, amit ő, azt tudjuk, amit ő: de mindent magunknak/magunkban kell megfogalmazni, mert senki nem mondja ki a képernyőn nekünk-helyettünk a dolgokat, és nincs közben egy „valakivel meg/kibeszélős”-jelenet. A következtetéseket magunknak kell levonnunk, magunknak kell összeraknunk a szálakat.

És én imádtam ezt. :respect:

Eszméletlen egyedi, és különleges volt a hangulata: nyomasztó, gyomorba rúgó, ellenséges – mint maga a vidék, amit látva arra gondoltam: „ezt a vidéket Isten nem az ember örömére teremtette, hanem a szenvedésére”…


Az utak, helyek elnevezése is eléggé beszédes volt: Mystery Road, Massacre Creek, Slaughter Hill

…és a film végi befejezés a Slaughter Hill-en: méltó volt a hely nevéhez. Az egyik legjobb, legbrutálisabb leszámolás, amit valaha filmen láttam. Western filmekben nincs párja. :respect:


Nagyon tetszett ez a 2013-ban készült film, és immár felcsigázva vártam, hogy láthassam a hozzá készült „sequel”-t. :sör:


Goldstone


…meg voltam győződve, hogy mint minden folytatás (a ritka kivételektől eltekintve), ez a film is rosszabb lesz, mint elődje.

De nagyon pofára estem ezzel. :meaculpa:

Mert nekem sokkal jobban bejött, mint az első (ha pontozhatnám: az első rész 8/10, a második 9/10). :thumbsup:

„But old Jimmy wanted you to know that: this mob... it's your mob.
This land, you belong to it.”

Jay Swan (Aaron Pedersen) története/élete folyik tovább: az első résztől független, önálló folytatás, de időrendben érdemes előtte a Mystery Road-ot megnézni, hogy teljes legyen a kép, amit Jay-ről alkotunk.


Három évvel vagyunk a Winton városában történtek után, és Jay még mélyebbre nyomul az ausztrál „Outback”-be, egy magányos, tényleg szinte elhagyott bányászvárosba, Goldstone-ba, ahol nincsenek is házak, mindenki konténerekben és lakókocsikban él.

A bányászváros polgármesternője (Jackie Weaver) viszont nagyratörő (nagy gazdagságot hozó) terveket szövöget a bánya vezetőjével (David Wenham), egy zsoldoshadsereg is rendelkezésükre áll, és igyekeznek megvenni/lefizetni mindent és mindenkit. Akit pedig megvenni nem lehet, azt habozás nélkül elteszik az útból…
 

A városka (vagy inkább a „hely”...) csöndes, fiatal seriffje Joshua (Alex Russell) egy laza kölyök, aki igazából nem akarja észrevenni, hogy milyen sötét dolgok mennek a „városában”, és a polgármesternő burkolt fenyegetéseit is könnyedén veszi, és hagyja, hogy (meg)vezessék.

Ide érkezik meg Jay, aki egy eltűnt kínai lány ügyében nyomoz, és nagyon gyorsan szembe találja magát a bánya, a bányafőnök és a polgármesternő érdekeivel – és zsoldosaival…

…és lassan Josh is válaszúthoz ér: hogy továbbra is a polgármesternő „bábja” marad, vagy végre tényleg az a seriff lesz, aki mindig is akart lenni.


„- And why should I trust you?
- I'm giving you a choice... to be who you wanna be.
- Maybe it's me... giving you the choice.”

Természetesen ebben a filmben is szerepelnek nagyon szép aboriginal színészek, akik közül itt egyértelműen Jimmy (David Gulpilil) a legemlékezetesebb, legkarizmatikusabb. :respect:
 

És bár ez a film is egy remek leszámolásos lövöldözéssel ér véget (ami kemény, de korántsem ér fel a Mystery Road végső showdown-jával…), mégse emiatt lesz ez a film is emlékezetes, még emlékezetesebb, mint a Mystery.


Hanem azért, mert ez egy megváltás-történet. :leborul:

Amiben nem csak egy személy „ér el” önnön megváltásához, hanem többen is – és mindegyik megrendítő a maga nemében. :respect:


…de igen, szerintem Jay-é a legmélyebb – megint nincs kimondva semmi, de a záróképen Jay arca többet mond ezer szónál. :respect:

Azt hiszem, most már itt az ideje, hogy megemlékezzek Ivan Sen-ről, aki egy személyben írta és rendezte mindkét filmet :respect: – és aki elmondta, hogy Jay történetét trilógiává akarja bővíteni, azaz 2-3 éven belül lesz folytatás. :sör:

Számomra nagyszerű, emlékezetes élmény volt mindkét alkotás.

Must see.
:thumbsup:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése