2016. április 26., kedd

Guadalcanal Diary (1943) & Hell Is for Heroes – Hősök pokla (1962) & Midway – A Midway-i csata (1976)Igen, egyszer kijelentettem, hogy nem rivjúzok régi filmekről (írtak arról a régi „bloggerek” eleget – nyilván…), de most megnéztem majdnem zsinórban három régi „WWII” mozit, és úgy gondolom, hogy ez a „sorozat” megér egy posztot. :sör:


Guadalcanal Diary (1943)


Ezen a filmen konkrétan megdöbbentem: hogy még javában zajlik a II. világháború, és 1943-ban(!!!) már filmet forgatnak az 1942-ben(!!!) történt Guadalcanal-i hadjáratról. :eeekkk:

Richard Tregaskis újságíró részt vett a hadjáratban, és együtt aludt, együtt evett, együtt lapult a lövészárkokban és a bunkerekben a frontvonalban harcoló katonákkal. Ő írta a személyes élményeiből az azonos című könyvet, amiből a film készült.
 

A „Guadalcanal Diary”-t megnézve már jobban megértettem, hogy miért is jött ki ez a mozi még a háború alatt: ez egy propaganda film – szvsz nem is kicsit.

A narrátor („voice over”) egyértelműen – de ki nem mondottan – az író/mesélő hangja, aki/ami nem nélkülözi a pátoszt, a költői képekkel leírt hősiességet, a hazafiasságot. És érezhetően ez utóbbit a nézőben (főleg a korabeli USA nézőben…) meg is próbálják felkelteni: hogyha netalán nem is csatlakozik a filmet követően rögtön a tengerészgyalogsághoz, de legalábbis vegyen pár háborús kötvényt, vagy családi-baráti-munkatársi körben zajló beszélgetéseknél köteleződjön el a harc jogossága, erkölcsi támogatása mellett.

Nem egy rossz cél ez, nem mondom: de én még ilyet nem láttam. Az USÁ-ból biztosan nem. :eeekkk:

Az meg (számomra) külön „poén” volt, hogy a tengerészgyalogosok állandóan énekelgettek: lövészárok ásás közben (amikor csákányoztak is, bonyek!), meg minden. És nem ám valami „Kemények is mi vagyunk/Erősen gyalogolunk/Az erdőben, az esőben, bum-bum-bum!” -féle katona-/kiképzőmenetdalt, hanem mindenféle többszólamú kórusművet is, amit csak mellben erős férfikórusok danásznak úgy általában, akik kiskorukban szolfézsra jártak, meg szabadidejükben kottát olvastak. :-P ;-)

Na, mindegy, propaganda. („Gyere a tengerészethez! Ha leszerelsz, remek sanzonénekes lehetsz!”)
;-)

Szóval, így igazán különleges élménnyé tudott válni számomra a „Guadalcanal Diary” – sőt, propagandája, meg az énekkari fellépések ;-) ellenére ezt a filmet tartom a megnézett hármasból a legjobbnak. :sör:

A történetről nem nagyon mesélgetnék – azt hiszem, elég sokan vagyunk tisztában a Guadalcanal-i hadjárattal, innen-onnan.

Ám a szereposztásról ejtenék egy-két keresetlen, vagy még inkább keresett szót.

Érdekes, vagy… inkább szomorú (így múlik el a világ dicsősége, meg hasonló közhelyek… :-P :-/ ), hogy a film 2001-es dvd-jének borítójának címlapján már Anthony Quinn képe szerepel, aki egy fontos mellékkarakter – de _mellékkarakter_. :-P


De erre nyilván azért van/volt szükség, mert a mai közönség _talán_ még őt ismeri.

És valójában dunsztjuk sincs (félreértés ne essék: nekem se! :meaculpa: ), hogy kicsoda az 58 évesen, 1964-ban elhunyt William Bendix, aki Corporal T. „Taxi” Potts-ot alakította – aki szvsz a főszereplő, és az arcmása a dvd borító hátoldalára szorult.


(Egyébként, az imdb-t olvasgatva észrevettem, hogy Alfred Hitchcock „Lifeboat” című thrillerében is szerepelt, amit láttam – de olyan régen, hogy… arra meg főleg nem, hogy William Bendix kit-mit, és hogyan is alakított benne… :-/ Érdekes, hogy az 1944-es „Lifeboat” a filmográfiájában közvetlenül az 1943-as „Guadalcanal Diary” után következik.)

De talán még Richard Jaeckel, aki Private Johnny  „Chicken” Anderson-t alakította, még ő is „fontosabb”, jobban körüljárt szereplő, mint Anthony Quinn. Talán nem véletlen, hogy a dvd borítón ő szerepel Quinn képe mellett…

Egyébként, ha már Richard Jaeckel: neki _életében_ ez volt az első filmszerepe, 17 évesen, és később számunkra talán legemlékezetesebb alakítása az 1967-es „The Dirty Dozen” MP őrmestere, Bowren. :respect:


Mindenképpen szeretnék még megemlékezni Lionel Stander-ről, aki Sergeant Butch-ot formálta meg, és akit (shame on me, meg ilyesmi… :-/ ) én leginkább (…csak… :-/ ) a „C’era una volta il West” aka. „Once Upon a Time in the West” csaposaként ismerek…


Ismét megerősítem, érdekes film volt a „Guadalcanal Diary”, minden hibája (propagandája) ellenére tetszett, mint ahogy az is, hogy régi, nagy színészeket láthattam benne – döbbenetesen fiatalon. :respect:


Hell Is for Heroes – Hősök pokla (1962)


Időrendben haladok, nem „minőség”, vagy „dobogós helyezések” sorrendben…

…mert kétség sem fér hozzá, hogy a „Hell Is for Heroes” egy nagyon gyenge film.

Merném talán azt is mondani, hogy rossz. :-///

Steve McQueen karaktere nem csak üres, bábszerű, de legalább érdektelen is. :-P


James Coburn tűnik még fel mellette, mint ismert színész, de ő még talán McQueen-nél is szürkébb és érdektelenebb… (Az előbbi kép hátterében látható, ahogy a dzsipet szereli...)

A szereplők névsorában felkaptam a fejemet L.Q. Jones nevét látva – de még véletlenül sem ismertem volna fel… és az se nagyon ugrott be, hogy hol és miben láthattam korábban.

Szerencsére, az imdb _is_ a barátom, szóval ;-) L.Q. Jones-ra leginkább talán a „Lone Wolf McQuade” című Chuck Norris filmből emlékezhetünk, ami kamaszkorom videómozis korszakának egyik legmeghatározóbb élménye. :-)))(Hja, egyébként most olvastam ki, hogy L.Q. Jones eredetileg Justus McQueen néven született, és az L.Q. Jones nevet élete első filmjében „Battle Cry” (Leon Uris regényéből) alakított karakterétől vette fel. És ugye: „Battle Cry” – tuti, hogy valamennyien olvastuk, ugye?! Ezzel a kör bezárult. ;-­) )

Rém gyenge film a „Hell Is for Heroes” – nem véletlen, hogy a McQueen-filmográfiából eddig számomra kimaradt.

Nektek maradjon ki továbbra is, ha javasolhatom…


Midway – A Midway-i csata (1976)


Megint csak feltételezés: de bizonnyal valamennyien olvastuk Walter Lord: „Incredible Victory: The Battle of Midway” című könyvét.

Én mindenesetre jópárszor, szóval… beleestem abba a csapdába, hogy _nekem_ már nem lehet elég jól filmre vinni ezt a történetet. :-/

A szereposztás impozáns: Charlton Heston, Henry Fonda, Glenn Ford, Hal Holbrook, Toshiro Mifune

…valahol/valahogy vicces, hogy James Coburn még a film poszterére is rákerült, miközben van vagy 3 (három!!!) rohadt perce a filmben. :-PPP

Mint ahogy Robert Mitchum is rajta van, aki legalább ugyanennyivel büszkélkedhet, ráadásul, végig egy kórházi ágyban fekve… :-PPP

Feltűnik benne a fiatal Tom Selleck is, ami érdekes. :-P
 

Valamint megjelenik benne John Fujioka (Kincs, ami nincs – Kamasuka, Amerikai ninja – Shinyuki (a kertész/ninja mester) ), Pat Morita (Karate kölyök – Miyagi), és Steve Kanaly (Dallas – Ray Krebbs).

Ööö… azt hiszem… lassan felsorolok mindenkit. :-P ;-)

Arra gondolok, hogy talán 1984-85-86 körül kellett volna belefutnom ebbe a feldolgozásba, akkor talán még biztosan lelkesedtem volna érte…


…de most (már) nagyon nem tudok. :-///

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése