2016. január 16., szombat

Childhood’s End s01 – A gyermekkor vége & Sherlock (Holiday Special): The Abominable Bride (s04e00)



Két nagyszerű sorozatélmény… végre! :sör:


Childhood’s End s01 – A gyermekkor vége


Nem, nem olvastam. :shameonme:

De az azonos című SyFy minisorozat viszont nagyon bejött. :thumbsup:

Alapvetően csak egy gondom van az egésszel: miszerint ez nem sci-fi.

Hanem misztérium.

Ám annak kiváló. :sör:

„Letaglózó és felemelő” – írta a filmfelirat egyik fordítója, „Falatka (@falatka2003)” a twitterén, és én maximálisan egyet tudok vele érteni. :sör:

Gondolkoztam a dolgon, és úgy érzem, nem tudok spoilermentesen írni az élményről, szóval, ettől a mondattól kezdve:

SPOILER WARNING!!!!


A film, a történet víziója szerintem (legalábbis a SyFy interpretálásában) valahol a valláson, az „istenhiten” csapódik le: ergo, Isten elküldi (ráereszti) a Sátánt és ördögeit a Földre, hogy – akarata szerint – elhozzák az emberiség végét.

Azért ez erősen egy vallási (vallásellenes?) vízió.

De félreértés ne essék: annak viszont döbbenetesen jó (mondom én, a hívő keresztény).

És ez nem úgy történik, hogy kénköves eső hullik alá, és az ördögök véres agyarral szaggatják szét a testeket-lelkeket: pont ellenkezőleg.

Egy csodálatos aranykor jön el: megszűnnek a háborúk, megszűnik az éhezés, a nélkülözés, minden ember boldog, elégedett, és kiegyensúlyozott lesz.

Ám az egésznek az a célja, hogy kiforrjon egy új, különleges emberi generáció – és hogy a „régi” pedig amúgy „boldogan” fogadja el a… végét. A Véget.

Úgy gondolom, hogy a SyFy minisorozata a feszültségben, a történetvezetésben a legerősebb.

Volt olyan rész, amit szinte moccanás nélkül néztünk végig, döbbenten bámulva a képernyőre. :thumbsup:

Szándékosan ébreszt fel az emberben olyan ősi félelmeket, amiket elsősorban a vallás táplált belénk – még akkor is, ha volt balszerencsénk a szocializmusban felnőni.

És innen jön az igazi „pofon” a végén, amikor az egyszeri néző (vagy legalábbis én…) ráébred arra, hogy az ördögök igazán empatikus, humánus, jóindulatú lények, akik emberségesebbek és megértőbbek az emberekkel szemben – mint az a „Felsőbb Hatalom”, aki/ami valami „Nagy Terv” alapján, jeges fővel, érzelemmentesen döntött a sorsuk felől.

Mivel hiszem, és vallom azt, hogy a Sátánnak nincs _„azonos”_ hatalma Istennel, és az ördögök csak addig tudnak elmenni, ameddig a Mennyei Atya megengedi nekik – így számomra teljesen elfogadható volt, hogy a „láncos kutya”, illetve, az egyáltalán nem jeges, és szenvtelen, hanem inkább bölcs, megértő, és emberséges „ítéletvégrehajtó” szerepében láttam Karellent és társait.

Akik a „Felsőbb Hatalom” akaratának egyszerű végrehajtói csupán.

És igyekszenek ezt a „munkát” mind a „megbízó”, mind az „elszenvedő” szempontjából tisztességgel, és empátiával elvégezni.

Ennek fényében talán nem is meglepő nektek, hogy számomra a Karellent megformáló Charles Dance alakítása lett a legemlékezetesebb. Minden értelemben. :sör:
 

Ám ez nyilván kritika is az összes többi szereplővel szemben, akik közül egy sem tudott megfogni, megérinteni – és bár igazából _egységesen_ az Emberiség sorsa érdekelt, de a film (fő)szereplőinek egyéni sorsa… nem tudott megfogni, bevonzani. :-/

És ez azért hibául felróható a készítőknek, azt hiszem… :-(

Nem tudom, mennyire azonos a SyFy minije Arthur C. Clarke eredeti művével, és mennyiben tér el attól, de azt tudom, hogy a SyFy interpretálása (hibái ellenére) nagy hatású, nyomasztó… mégis felemelő alkotás lett. :respect:

Az egyik legizgalmasabb, legemlékezetesebb, legelgondolkodtatóbb minisorozat, amit valaha láttam.
:thumbsup:

Must see. :sör:


Sherlock (Holiday Special): The Abominable Bride (s04e00)



Úgy éreztem magam, mint egy kisgyerek, aki visszakapja a kedvenc játékát. :-))) :sör: :thumbsup:


…ám most azt mondom: játékossága, ötletessége, eredetisége teljében tért vissza újra közénk!
:sör: :thumbsup:

Nem, egyáltalán nem érzem azt, hogy „amolyan” történet nélküli „kosztümös nosztalgiázás, üres tribute jópofizás” lett volna – szerintem épp ellenkezőleg!

Pont, hogy nagyszerűen kihúzta a sárból a történet elakadt (megfeneklett…) szekerét, és egy fantasztikus kezdőlökést adott neki az új évadra, és nagyszerűen kötötte össze a harmadik és a negyedik évadot! :respect:
 

Oké, meglehet, hogy ne adjatok a véleményemre (most se… :-P ;-) ), mert amikor megütötték a fülemet a sorozat zenei főmotívumának oly’ rég hallott taktusai, akkor egyszerre sírtam és nevettem, beleborzongtam és kimelegedtem – és boldognak éreztem magam, mint egy jóllakott csecsemő.
:-DDD :-OOO :igenigenigen:

 
Kati úgy nézett rám, hogy szerintem tutira vette: „nah tessék, tudtam, hogy ez egyszer bekövetkezik… most ment el végképp az esze…”.
:-)))

Imádtam ezt az epizódot, minden egyes pillanatát.
:respect:

Ugye, nem lesz ennél rosszabb a negyedik évad sem… Ugye, nem?!?!
:sör:

Várom.
:thumbsup:

Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Mark Gatiss, Steven Moffat
:respect:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése