2015. szeptember 17., csütörtök

Pride – Büszkeség és bányászélet




Fura, a sors különös fintora, amikor egy „Pride” című filmet megnéz az ember, és utána büszkének érzi magát. Pedig nem is meleg, és nem is bányász. ;-)

Fura, mert leült a film elé azzal, hogy  lesz „egy melegek a bányászokért felütésű marhaság, ami eleve nonszensz – Angliában? 1984-ben?! Non-szensz! :-PPP –, de biztos lesz benne egy csomó röhögséges szituáció, ahogy a melegek a bányászokkal _összemelegszenek_, érted, ugye?! ;-) :-)”.
:-///
:sux:

Fura, mert leülsz a tévé elé – előítéletes seggfejként… :shameonme: –, és azzal, hogy majd jókat fogsz röhögni az „Őrült nők bányáján”… :-P

…aztán meg csak nézed-nézed, a szemed néha elhomályosul, és valahogy… annyi jóleső érzés tölt el. Hogy emberek vagyunk, hogy ők is emberek, és milyen jó, hogy te is ember lehetsz. :thumbsup:

És büszke vagy. Büszke vagy rájuk – büszke vagy a melegekre – büszke vagy a bányászokra – büszke vagy magadra, mert ember lehetsz: akár még egyszer olyan nagy és nyíltszívű is, mint amilyenek ők. :respect:

De megmondom őszintén, én a film végén sem hittem el ezt az egészet. :meaculpa:

Azt mondtam, egy gyönyörű, emberi film, egy megindító fikció arról, hogy milyen is _lehetne_, vagy _lehetett volna_, ha akkoriban tényleg ilyenek _lettek volna_ az emberek.

És éjféltájban (a film után) rákattantam a netre… és egészen leesett állal vettem tudomásul, hogy _tényleg megtörtént_ és _tényleg így történt_. :respect:

A színészek pedig… egyszerűen köpni-nyelni nem tudok.

Én mindig is hirdettem, hogy micsoda nagyszerű, egészen fantasztikus színészek vannak Angliában, meg úgy a világon – de ami ebben a filmben volt. :leborul:

Dominic West – ne csináld már! Ki castingolta őt erre a szerepre?! Ki az az… elcseszett zseni?!?! :respect: Egész egyszerűen lubickolt a karakter bőrében, és  a szó legjobb, és legnemesebb értelmében, a története film volt a filmben. :leborul:


Andrew Scott – hisz tudjátok: ő akkor se tudna rosszul játszani, ha szándékosan akarna! :-) :sör:

Paddy Considine – döbbenetesen eltalált casting ismét! :sör: Pont ő kellett ennek a melegszívű, nyitott embernek a szerepére! :sör:

 Imelda Staunton – ne már! :respect: Az ember egyfolytában meg akarta ölelni, annyira kedves és szeretetreméltó, őszintén határozott asszonyt alakított. :thumbsup:

Menna Tusler – ilyen édes idős hölgyet: az ember szinte szerette volna nagymamának. :-)


Bill Nighy – Ő pedig… Bill Nighy. „A” Bill Nighy. :megarespect:

De igazságtalan lennék, ha nem emlegetném fel a nagyszerű fiatalokat, akik lelkesen vitték a hátukon a terheket, és méltó játszótársai lettek a „nagyoknak”.

Ben Schnetzer (The Book Thief), George MacKay, Faye Marsay, Joseph Gilgun.
Nélkülük nem lett volna tökéletes ez a film.
:respect:


Fantasztikus alkotás volt, emlékezetes, feledhetetlen – végtelenül emberi.
:leborul:

Matthew Warchus rendezte, és Stephen Beresford írta.
:thumbsup:

…de a való Életből merítették.
:respect:

Katicám a végén megjegyezte: „ezt a filmet kellene Orbánnak végignézni”.

Én akkor egyetértettem vele, de mára rájöttem, hogy felesleges lenne: mert ez a film annak szól, aki emberséges, akiből még nem veszett ki a humánum, aki más embertársát nem nézi semmibe – ez a film annak szól, aki elkeseredett, aki azt hiszi, nincs már remény, hogy csak egymás torkát harapó farkasok vagyunk, voltunk, leszünk, és ez sosem volt, sosem lesz másként.

Hitet ad, hogy: „de! volt másként! 1984-85-ben Angliában másképp volt! és ha akkor és ott lehetett, hát ne mondd, ne hidd, hogy 2015-ben nem lehet!”.
:respect:


Must see.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése