2015. április 22., szerda

Myeong-ryang – The Admiral: Roaring Currents – Myeong-ryang csatája




Jesszusatyaúristen…

Mondtam már többször is, hogy alapvetően egy lyukas, moslékos vödörben élek, ami ki van dobva a szemétdombra :-P… ezért bukkanok _kiba…ltázottan orbitális filmekre a bemutatójukhoz képest évekkel később_ :-PPP :shameonme:

…és azt is mintha említettem volna, hogy a dél-koreai filmek rulezolnak. :respect:

És most megint beba…ltázott a mennykő Dél-Koreából. :roaringcurrents:

Uramisten…

Majd, ha egyszer lesz egy kis időtök, olvassatok már utána egy döbbenetes koreai hadvezérnek, akit úgy hívnak, hogy Yi Sun-sin (1545-1598).


Aztán, ha esetleg elképedtetek, hogy miket művelt ez az ember, érdemes leülni a Myeong-ryang elé, ahol a legendás Yi Sun-sin-t nem más, mint a nagyszerű Min-sik Choi (Oldboy, Crying Fist, Sympathy for Lady Vengeance, I Saw the Devil) formálja meg.

És itt azért egy pillanatra megragadnám az alkalmat arra, hogy Min-sik Choi nem _csak_ az Oldboy-ban játszott :-P ;-). A magam egyvágányú véleménye az, hogy amíg a Crying Fist-et nem láttátok tőle, addig dunsztotok sincs, hogy mekkora nagy színész is ez a nagyszerű úriember. :respect:

Visszatérve a főtémához: Myeong-ryang. :respect:
 

Ez a csata a koreaiak Thermopülá-ja, a Szalamisza – Nándorfehérvára. :respect:

Amikor 12 (más források szerint volt az 13 is… :-P ;-) ) koreai hadihajó állt szemben… a japán inváziós flotta 330(!!!) hajójával.


A dél-koreai történetírás szerint ez nem mese, és ahogy a film interpretálja, az valami egészen hihető.
:respectagain:

A korábban flottaparancsnok Yi Sun-sin szinte a semmiből hozta létre a koreai hadiflottát 166 hajóval – ám koholt vádak alapján börtönbe vetették, és majdnem halálra kínozták…

…ám az utolsó pillanatban kegyelmet kapott, és újra visszahelyezték a flotta élére: amiből addigra (a „remek” parancsnoklásnak köszönhetően… :-P ) csak 13(!!!) hadihajó maradt. (Igen, a csata kezdetére még ez a szám is módosul… :-/ )

Iszonyú esélytelenséggel – és végtelen félelemmel várják az emberek a japánokat, és Yi Sun-sin parancsait…

…és egészen döbbenetes az a stratégia, ahogy az admirális felépíti a csatatervét.

Innen pedig minden szó elcseszett spoiler lenne, ezért nem is mesélek róla tovább. :sör:

Számomra a legnagyobb ázsiai kosztümös csatafilm John Woo feledhetetlen Red Cliff-je (nem a megnyomorított-megrövidített, hazánkban is kapható csonka dvd verzióról beszélek! :-P hanem az _eredeti_, két részes, összesen 288 perc játékidejű filmről!), amit 80 millió dollárból forgattak.

A Myeong-ryang büdzséje 18,6 millió dollár – de azt mondom, „kistestvérként” is nyújt majdnem akkora élményt, mint a Red Cliff. :sör: :thumbsup:

Komolyan, már azon agyalok, hogy mikor nézem meg újra (és semmiképpen nem angol szinkronnal – ahogy elsőre… :-/ – mert rohadtul idegesített, hogy nem _eredeti_ nyelven hallom a színészeket).

Elképesztően nagy alkotás. :respect:

A további szócséplésért pedig kár lenne.

Must see movie, my friends.
:leborul:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése