2016. február 2., kedd

The End of the Tour – A turné vége & Sicario – A bérgyilkos



 The End of the Tour – A turné vége
 

Igazából… nem tudom, mit mondjak… vagy hogyan mondjam…

Nagyon nagy hatású film. :respect:

Az ember először csak nézi, és várja két nagyon okos íróember szellemi párbaját, összefeszülését – és várja, hogy „hú, a végén majd biztos lesz egy nagy reveláció! egy csattanó, hogy hű, meg hahhh!”.


Aztán nézed, nézed, és eleinte úgy vagy vele „hadd mondja csak ez a két beképzelt, nagyképű kultúrsznob! csak jártassák a lepénylesőjüket, verjék a nyálhabot a nyelvükkel: _én_ úgyis több/jobb/okosabb/erősebb/szerényebb ;-) vagyok náluk!”.

…ezek meg mondják, aztán néha csak nagyokat hallgatnak.

És észre sem veszed, hogy elhallgat-elhallgatott az agyadban a lenéző kultúrsznob :-P – mert rájössz, hogy valójában te vagy az… :-PPP –, és egyre inkább elbűvöltebben nézed/hallgatod ezt a két íróembert…

Pedig nem mondanak ám „nagyokat”! Nem tódítják-lódítják a mindentudást a képedbe, nem mondanak magvas egysorosokat, vagy körmönfont körmondatokat… és mégis, amit mondanak, az valahogy… piszokul elgondolkoztat.


Talán igazán íróként nézve üt ez a film, hogy te is író vagy, és „wannabe…” – valami. Mert szeretnél te is valamit elérni azzal, hogy írsz. És naná, hogy van ilyen! Kell, hogy legyen, különben nem írnál!

És így egészen más füllel, más szemszögből hallgatod-hallhatod a két író párbeszédét.

Sosem rejtettem véka alá, hogy szeretem Jesse Eisenberget :sör: – de arról nem nagyon beszéltem eddig, hogy Jason Segelt meg nagyon nem szerettem. :-P

Már úgy értem, hogy _eddig_. :sör:

Mert Jason Segel marha jó a híres író, David Foster Wallace szerepében. Számomra legalábbis lenyűgözően remekel. :respect:

Talán érdemes megemlíteni, hogy David Foster Wallace és David Lipsky valóban létező személyek, valóban együtt töltöttek öt teljes napot, és valóban léteznek azok a magnókazetták, amire a beszélgetésüket rögzítette Lipsky.

Marha jó film volt, na. :sör:

Volt olyan rész, amit visszatekertem, és újra megnéztem: mert annyira hihetetlenül megérintett. :respect:


A végén pedig a stáblista alatt a Tindersticks „Here” című száma – lúdbőröztető élmény. :thumbsup:




„Come join us in a prayer
We'll be waiting, waiting where
Everything's ending here”


…és ha már a stáblista: van egy „easter egg” is a végén, csak szólok. Totál illik a film milliőjébe. :sör:

Számomra meghatározó, emlékezetes alkotás lett. :respect:


ÁPTUDATE! :-)

Most találtam egy posztot a könyves blogon: Kemény_Lili_fordításában_jön_az_Infinite_Jest!

Sárközy Bence, a Jelenkor főszerkesztője a Facebookon jelentette be, hogy Kemény Lili lesz az a bizonyos fordító, az Infinite Jest pedig a Jelenkornál érkezik. Mit lehet erre mondani? Soha jobb karácsonyi ajándékot.
:-DDD

Atomkirályság. :sör:

Ugyanis ez az a könyv, ami körül a „The End of the Tour” cselekménye zajlik, és a film miatt piszokul kíváncsi lettem rá. Erre tessék. :-) :sör:


Sicario – A bérgyilkos


Nem tetszett. :-///

Igazából nem érdekelt benne egyik főszereplő sorsa sem: különösen Emily Blunté, akit amolyan tehetetlen bábuként végigrángattak az egészen. :-/

Josh Brolin, vagy Benicio Del Toro lehettek volna érdekes központi karakterek – de őket meg olyan balladai homályban tartották végig, hogy az embernek esélye sem volt megkedvelni, pláne megszeretni őket. :-///

Úgy gondolom, hogy azért jöhetett be az embereknek, mert illik a Savages, a The Equalizer, és John Wick alkotta erőszakfilmek sorába.

Nekem meg szerintem pont ezért nem tetszett. :-P :-(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése