2020. november 28., szombat

Raid (2018 – hindi)

 „I am a burning flame in the middle of a storm
I am that moment which fight against time.”

Amióta tudjuk, hogy Al Caponét adócsalás miatt tudták bebörtönözni (és milyen eszméletlenül remek film is készült erről – „The Untouchables”, a feledhetetlen Sean Connery (RIP) Oscar-díjas alakításával…) nem szabad meglepődni azon, hogyha az indiaiak egy mára legendássa vált „Incoming Tax Officer”-ről készítettek filmet.

Wikipedia: „On 16 July 1981, IT officials led by IT Commissioner of Lucknow, Sharda Prasad Pandey, raided the house of a businessman, and Congress MLA and a former member of the Rajya Sabha, Sardar Inder Singh in Kanpur, Uttar Pradesh. They recovered undeclared assets worth ₹16 million (US$220,000) in cash and gold. The raid reportedly took 18 hours and 45 people to count the notes.”

És ha azt hinné az ember (én nem…), hogy egy ilyen „raid”-ről nem lehet érdekes, izgalmas filmet készíteni, akkor nekik Raj Kumar Gupta (rendező) és Ritesh Shah (forgatókönyvíró) szerintem egész hatásos „ellenérvet” mutatnak.

Az Ajay Devgn által megformált „Deputy Comissioner of Income Tax” új és új ügyek után küldve Lucknow-ba érkezik, ahol egy informátortól tippet kap, hogy a helyi nagyhatalmú kiskirály/oligarcha Rameshwar Singh (Saurabh Shukla) évek óta nem fizet adót, és a felhalmozott vagyonát a birtokán (kastélyában/uradalmán) rejtegeti.

És az „új seprű”, az adók vaskezű behajtója rajtaütést/vagyonellenőrzést szervez a kiskirály birtokára.

A (több, mint 39 millió rákattintással rendelkező!) trailer talán jobban elmondja, bemutatja a tartalmat:

A történet izgalmas és fordulatos: egyrészt a titokzatos informátornak, másrészt a mindenre elszánt tisztviselőnek, harmadrészt az egyre jobban megdühödő és egyre durvább eszközökhöz folyamodó nagyúrnak köszönhetően.

Ráadásul – hogy-hogy nem – valami marha jó dalokat tettek az indiaiak ebbe a filmbe is.

Az egyik a „Black Jama Hai”:


A másik pedig a „Jhuk Na Paunga Bhle Mit Jaunga” – amiből a rivjúban szereplő angolra fordított idézeteket vettem.

Warning! A film befejezésére a videó nagyon spoileres!!!

 

Szóval, régen néztem (már megint…) indiai filmet, de ez a Raid… egy remek választás volt újra felvenni a fonalat. :thumbsup: 

„You don’t have the guts to scare me
Oh, world! Listen to my decision: 
I will not bow down even if I die.”
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése