2020. január 21., kedd

Messiah s01 & Sex Education s01 & Seis Manos s01


Három egészen remek Netflix sorozat. :thumbsup:


Messiah s01



„De hát nem József fia ez?” – kérdezgették egymástól a názereti zsinagógában az emberek, amikor Jézust beszélni hallották.
És ezzel kétségbevontak mindent, amit Jézusról, Jézustól hallottak: „Hiszen itt élt közöttünk, itt volt gyermek, itt nőtt fel. Az apja József, az ácsmester, ismerjük őt. Jól ismerjük mindkettőjüket. Hogy tudhatna Jézus bármit Isten akaratáról? Hogy hirdethetne igét? Hogyan lehetne ő „próféta”? Még a feltételezés is nevetséges. Sőt, istenkáromló.”.

Ezek jutottak eszembe, miközben a Messiást néztem… és elképedve figyeltem, amikor arra a következtetésre jutott a sok gyökér, hogy „ha volt apja és anyja, járt iskolába, akkor nem lehet ő a messiás”. Baszki, ezek a nagyon vallásosak, ilyen alapvetéseket nem tudnak a Bibliából…?

De nem ezért megdöbbentően remek a Messiás-sorozat (mert az :sör: ), hanem azért, mert folyamatosan bizonytalanságban tartja az egyszeri nézőt.
(Legfeljebb a meggyőződéses, megingathatatlan ateistákat nem – gondolom –, mert ők az alapfelvetés lehetőségén sem lennének hajlandóak elgondolkodni.)

Hogy a magam nevében beszéljek: egy hívőt biztosan sikerül bizonytalanságban tartaniuk – és ez egy nagyon izgalmas, olykor gyomorremegtető feszültséget hoz az egészbe: hogy Al-Masih (Mehdi Dehbi) hamis próféta-e… vagy tényleg „Az Igazi”.

Mindenesetre döbbenet, hogy a sorozatot minden vallási felekezet – bizonyos tagjai – átkozza és káromolja… És az meg végtelenül elkeserítő, hogy Mehdi Dehbi filmográfiáját végigolvasva láthatjuk, hogy eddig csak és kizárólag arab terrorista szerepére alkalmazták… No comment.

Az meg nevetséges – legalábbis számomra –, ahogy olvasom itt-ott, hogy Agent Geller (Michelle Monaghan) lenne a film „főszereplője”…

Nos, ha tényleg ő lett volna a „főszereplő”, akkor alighanem 1-2 rész után kaszálom az egészet. Mert irritáló, ellenszenves, tudálékos, lekezelő, mindenttudó és nagyképű az egész némber. Minden pillanatát utáltam. :-PPP

Ugyanígy tenyérbemászóan irritáló a tajbunkó, agresszív szadista, öntörvényű Moszad-ügynök, Aviram (Tomer Sisley) karaktere is – végig azt vártam, hogy verjen már be neki valaki egyet az orcázmányába… :-PPPP

De szerencsére nem a fenti két ellenszenves karakter, hanem Al-Masih, Mahdi Dehbi a főszereplő, és az ő története, az ő karaktere teljesen lenyűgözött és érdekelt.


És ahogy játszottak az érzelmeimmel epizódról-epizódra („látod, ő a Megváltó!” – „látod, csak egy ócska csaló...”) az rohadtul kicsinált – és mégis eszméletlenül bevonzott. :respect:

Az utolsó epizód meg maga volt (egy magamfajta hívőnek) a vesszőfutás: buktak ki a csontvázak a szekrényből, ez derült ki, az derült ki, emberek vesztették a hitüket… mintha a mocsár alá nyomták volna a fejemet… és a végére mégis tartogatott egy olyan csavart, amit vagy 5x néztünk meg újra és újra…
 


De abba is sikeresen belenyomták a bizonytalanságot („fake or real”), mivel egy krónikus hazudozó a szemtanúja az egésznek… :-/ :-S

Összegezve: szerintem remek sorozat volt a Messiah s01. Nem tudom, hogy folytatnám-e, ha lesz második évad (Agent Geller, Moszad Aviram :-PPP), de az első etap szokatlanságával kellőképpen felkavarta az állóvizet ahhoz, hogy érdemes legyen a figyelemre. :respect:


Sex Education s01
 

Parádés alakítások, nagyszerű, egyedi karakterek: Otis – Asa Butterfield, Eric – Ncuti Gatwa, Adam – Connor Swindells, Jakob – Mikael Persbrandt, Ola – Patricia Allison, Mr. Hendricks – Jim Howick, Mr. Groff – Alistair Petrie, Aimee – Aimee Lou Wood, Mr. EffoingDeobia Oparei. :respect:

És egy egyedi, vicces, unikum ötlet, ami viszi előre a történetet – amiben lubickolnak a fentebb felsorolt remek színészek. :sör:

Tavaly belevágtam néhány „fiatalos” sorozatba, de javarészt idegesítettek, ezért kaszáltam mindet… :-/

De a Sex Education valahogy olyan jópofa, olyan szerethető volt, hogy (öreg) felnőtt fejjel is lehetett élvezni. :thumbsup:

Asa Butterfield telitalálat főhősnek, imádtuk minden csetlését-botlását, szorítottunk érte/neki. :sör:

Adam (Connor Swindells) volt a kedvenc mellékkarakterem – ő inkább a drámát hozta be a soriba… de a fene vigye el, nagyon jól. (Mondjuk, a végső „jelenete” Eric-kel szerintem/nekem elég… hm… „cilinderből előhúzott nyúl” volt… :-/ :-S )

A gyagyás Mr. Hendricks (Jim Howick) volt a második kedvencem, igazi humorforrás a fickó. :sör: :-D

És aki – bár még kevesebb szerephez jutott – nagyon megérintett, az Eric apja, Mr. Effoing (Deobia Oparei). Bakker… nem létezik, nem tudom elhinni, hogy ilyen apa is létezhet a világon… de nagyon jó volt látni, elhinni, hogy a sorozat világában igenis van :respect:

Nem csavarodtam rá, hogy „jajj, itt a második évad, toljuk ezt is gyorsan!” – de egy évadként nyolc esténket bearanyozta. :respect:


Seis Manos s01
 

Nyolc részes, harcművészettel, drogkartelekkel, varázslatokkal és démoni entitásokkal teli Mexikó, a 70-es évek vége felé…

Nagyon jópofa kis sori volt: elég sok harcjelenettel (harcművészet, tűzpárbajok), vérrel és szenvedéssel, és jópofa humorral átszőtt.

A rajzok nagyszerűek, a történet remek, a karakterek egyediek – nem tudom, mit is mondhatnék még. :sör:

Talán még egy negatívum: az utolsó részt teljesen ciffre (azaz a folytatás felvezetésére) húzták fel – lezárás helyett –, ami nekem határozottan ellenszenves megoldás. :-PPP

De ettől eltekintve, remek kis rajzfilmsorozat a Seis Manos s01. :sör:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése