2018. január 21., vasárnap

Last Flag Flying & Á Fond – Totál gáz



Két egészen eltérő film a palettáról…


Last Flag Flying


„- You know... keep wondering, Doc, what... what your kid would have wanted.
- To drink beer with his friends. Um... to chase girls. He was only 21. He wasn't thinking about dying.”

2003-ban, a vietnami veterán Doc (Steve Carell) felkeresi két régi bajtársát: Sal-t (Bryan Cranston) és Mueller-t (Laurence Fishburne), és megkéri őket arra, hogy tartsanak vele Arlingtonba, ahová az Irakban meghalt katona fiát viszik, és segítsenek neki hazavinni, és tisztességgel eltemetni.


„They sent him off to a godforsaken desert. Why? Who knows? It wasn't to protect America. It's like that jungle they sent us to. It was no threat to us. And then they send him back to me in this, with more lies. A hero. Honors. Arlington. Well, I am not going to bury a marine. I'm just gonna bury my son.”

Igazából egy road movie alakul ki ebből az alaphelyzetből, ami egyaránt tartogat megrendítő, megindító, és mulatságos, megnevettető jeleneteket.

De valahogy az arányt végig sikerül tartani: sem túlzott vidámkodásba, sem végtelen szomorúságba nem billen a mérleg – mégis… azt mondom, hogy a sztori önmagában elég… „halovány” lenne, ha nem a fenti három nagyszerű színész keltené életre a karaktereket. :sör:


Ők azok, akik viszik a cselekményt (ha a cselekmény tétován bolyong…), és ők azok, akik érdekessé, érdemessé teszik a filmet a néző figyelmére. :respect:

A katona fiú temetéséig tartó úton sok dologgal szembesülnek hőseink, talán a legfontosabbal is: saját múltjukkal… amit nem tudtak/akartak korábban feldolgozni.

„- A certain platoon buddy getting shot, writhing around on the ground dying, with nothing to give him to ease his pain 'cause we had already taken all the morphine.
- God rest his soul. There wasn't nothin' we could do at that point.
- And we did nothin'. And sometimes you got to do a little more.”

(…)

„Jimmy Hightower. We can't even say his name. We all feel guilty about how he suffered when he was dying, but did it ever occur to you that maybe nobody would have been shot and everybody'd still be alive if we had just been doing our jobs, not fuckin' around?”

Nem mond ez a film „nagy, egyetemes bölcsességeket”, nem akar több vagy nagyobb lenni annál, amit vállal: hogy egy veterán apa tisztességben szeretné eltemetni a katona fiát.

Igazából, nem derül ki számunkra, hogy miért keresi meg a régi bajtársait: miért pont őket, miért csak most, korábban miért nem tartották a kapcsolatot?

Egyikük ki is mondja, hogy évtizedek óta nem is láttuk egymást – de erre nem kapunk válaszokat. Utólag ezt egy kicsit ad hoc megoldásnak érzem, de amikor néztem a filmet, nem zavart.

Nem, szerintem korántsem tökéletes alkotás (az első 15 perc után még az is megfordult a fejemben, hogy kikapcsolom…), de a végére szerintem gyönyörűen összeállt, és nagyon örülök, hogy mellette és nem ellene döntöttem. :sör:


A befejezése pedig, a fiú harci helyzetben lévő katonákkal „kötelezően megírt/megíratott” búcsúlevelének felolvasásával… feltette a koronát az egészre. :respect:

És valahogy piszok jó érzések öntötték el az embert, amikor kiderült, hogy a gyászoló apa minden harca-útja-döntése tudattalanul arra irányult, hogy a fiú utolsó kívánságát beteljesítse.


„I had the greatest father, and I love you. Now I am with Mom. We will both watch over you.”

Nem ajánlom mindenkinek – de tudom, hogy lesz köztetek olyan, aki hozzám hasonlóan értékelni fogja/tudja. :sör:


Á Fond – Totál gáz


Francia vígjáték (vagy másnéven ökörmarhulás… :-P ), ami szokott baromi szórakoztató guilty pleasure is lenni – meg orbitális pofáraesés is…

Nos, az Á Fond valahol a kettő között helyezkedik el: egy ilyen téli esti/délutáni könnyed kis semmiség: amin az ember elvigyorog-elrötyög – de másnap aligha fognak a fejében tolongani a baromi jó poénok, amik bevésődtek… :-P

Egy amolyan „Féktelenül”-light,:-P, ami lehetett volna akár sokkal jobb is – de ennyi alapanyag volt a „gazdaságos” elkészítéshez.

Nálam igazán Jacky (Vladimir Houbart), az elmebeteg sárga BMW-s vitte a pálmát :-))), akinek az eszelősségén jókat röhögtem. :-)))


…de a rendőrök (különösen a pingpong-mániás parancsnoknő :-PPP ) fájdalmasan gyengére sikerültek. :-///


A kocsiban ülő család egész jópofa volt, meg a beképzelt autókereskedő is – de például az utolsó percig nem értettem, hogy a kocsiba pluszban „beültetett” Melody-val (Charlotte Gabris) mi célja volt a készítőknek…?! Mert, hogy teljesen felesleges volt a karaktere… :-PPP

Összegezve, nem volt a film „totál gáz” (bár azért az volt, értitek ;-) ), de José Garciá-nak már akadt pár ennél sokkal jobb filmje is, mondhatni: La Boîte noire – Black box – Fekete doboz, Les Seigneurs – A Csodacsapat, Vive La France – Franciadrazsék

Egynek azért ez is elment.

Szódával. :-P ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése