2017. augusztus 13., vasárnap

Hemlock Grove s01 & Denial



Most, hogy a nyaralásunk utolsó napját beárnyékolja a rossz idő, és egy könnyed vírusfertőzés, gyomorpanaszokkal… érted… így legalább összeütök egy régi, adósság-rivjút. :sör:


Hemlock Grove s01


Vágytam egy kis sötét, misztikus, thriller-horror (light!) sorozatra, és beleugrottunk Katicámmal – szegénykémet minden hülyeségbe magammal rángatom… de mennyivel jobb közösen félni, mint egyedül! :-) – a Hemlock-ba, különösebb felkészülés és előzetes „terepszemle” nélkül.

A végeredmény: sajnos csalódás lett. :-/

Úgy érzem, valahogy misztikusabb, titokzatosabb, több-jobb-ijesztőbb, összetettebb, high conceptebb szeretett volna lenni, mint ami végül is összejött. :-///

Volt benne potenciál, hogy valami jó legyen, szerintem rendben együtt volt benne az alapanyag: de az utolsó rész stáblistája alatt arra kellett rájöjjek, hogy igazából a készítők sem nagyon tud(hat)ták, mi a fenét is akarnak kihozni ebből az egészből. :-/

Az archetipikus high school (musical) vonalat ötvözni az Addams-family-vel, és Frankenstein laboratóriumával, gonosz tudóssal, meg vérfarkasokkal és vámpírokkal (hát igen, itt pedig már bealkonyulhatott volna az elvárásaimnak, ugye…) – hááát… legalábbis elég merésznek tűnt elsőre, de azt mondtam: miért is ne?! Eresszük össze, amink van, és lássuk ki/mi jön ki belőle győztesen.

Hááát… a néző legalábbis nem, tartok tőle. :-P

Haladt-haladgatott előre, bonyolódott-gubancolódott a cselekmény… és a végén kissé orcára esve pislogtam, hogy majdnem pontosan ott állunk, ahonnan elindultunk.

Persze, tudjuk a MMFR óta, hogy mekkora csavaros húzás lehet a film végére pont odaérni, ahonnan elindultunk ;-) :-P, de úgy érzem, most akkor nem kellene erre a vonalra ráfektetni egész frencsájzokat.

Bill Skarsgård és Landon Liboiron remek főszereplők voltak, ezt el kell ismerni – sőt, mi csak akkor szerettük ezt a sorozatot, amikor együtt, egymást segítve dolgoztak/nyomoztak. Valahogy olyankor volt benne valami brother-feeling, amiért jó volt szorítani.


Az évad végén/végére teljesen szét lettek választva – és ez is csalódást keltett bennünk. :-/

A sorozat valahogy mindig fenn tudta tartani a feszültséget, a fojtogató, nyomasztó miliőt, az ember mindig tudni akarta, hogy mi lesz a folytatás: és ez alap, és nagyszerű egy szerializált történet esetében. :sör:

Ám a záróepizód pont ezt nem tudta hozni, a revelációk és a „Nagy Fordulatok” teljesen hidegen hagytak minket – és „csalódva csuktuk be ezt a könyvet”. :-/

Ha ezt tudtátok ebből kihozni, akkor marhára nem érdekel, hogy van még két évad, köszi. :-P


Megjegyzés: most hasonló témában a „Midnight, Texas”-t nézem – mert még mindig vágyok erre a sötét, misztikus-mítikus, kicsit horrorisztikus műfajra :darkside: ;-) –, és egyelőre határozottan elégedett vagyok, pedig Charlaine Harris (True Blood) szintén azzal operál, hogy „eresszük össze a legendák szörnyeit”, de valahogy jól csinálja… Persze, majd az utsó résznél derül ki, hogy tényleg tudja-e/tudta-e, hogy honnan-hová tart a történet… és hogy az nem valami fél/„fake” megoldás.


Denial

(Ebben a rivjúban szándékosan nem fogok leírni bizonyos szavakat. Remélem, megértitek majd, hogy miért.)


Szomorú… és végtelenül elkeserítő. :-(((

Ez a film sajnos a hazugoknak _reklám_: mint ahogy az egész tárgyalás alatt parádézott is D. Irving megformálója, a remek Timothy Spall.

Szomorú, és végtelenül elkeserítő, hogy ilyen perekre sor kerülhetett – persze, a jog és az egyenlő bánásmód nevében… –, miközben a joggal visszaélő aljasok vígan röhögnek a markukba.

Jogi csűrcsavarássá, tárgyalótermi szófacsarássá tenni ezt a témát… nem hiszem, hogy kellett volna.

Még akkor sem, ha az életben valóban megtörtént. Akkor legalább ne csináljunk róla filmet.

Az, hogy azok, akik lehazudják a megtörténtet, mind aljas férgek, és ocsmány fasiszták, az a napnál is világosabb minden tisztességes ember számára – szerintem ez a film nem az ellenük harcolóknak, hanem nekik ad nyilvánosságot… talán még plusz táptalajt is.

Igazából a film a bíró (Alex Jennings) és az ügyvéd (Tom Wilkinson) érv- és eszmerendszerének egymáshoz feszüléséről szól, ami marha érdekes lenne – ha nem az állna a középpontban, ami.


Egyszer hallottam/láttam egy archív felvételen Marie-Claude Vaillant-Couturier (1912-1996) nürnbergi perben tett vallomását…

…olyan iszonyú volt, hogy azt elmondani sem tudom. A lelkembe égett, mint egy izzó billog.

Napokig a hatása alatt kóvályogtam, és lélekben többször is felsikoltottam az égre, hogy „Istenem, Uram, miért engedted ezt?! Hogy engedhetted ezt?!?!”…

Isten bocsássa meg… úgy vagyok vele, hogy bár sohase hallottam volna, bár ne tudnék róla…

…de már tudok. És nem fogom elfelejteni sohasem.

Az én szememben D. Irving nem ember, de még állatnak sem dicsérném fel.

Egy gennyes kelés, egy fekély az emberiség testén. És annak nem szoktak filmet csinálni.

Elkeserítő és szomorú…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése