2014. augusztus 18., hétfő

Guardians of the Galaxy – A galaxis őrzői




 Egyszerűen bitang jó film. :megarespect:

Olyannyira a hatása alatt vagyok, hogy valódi értékét szerintem még fel sem tudom fogni – de az biztos, hogy a mozit az ilyen (vagy egyenesen: _ezért_ a) filmért találták fel. :leborul:

De kezdem az elején.

Pénteken, délutános munka után, ¾ 8 körül, hazafelé autózva Veresre, arra gondoltam, hogy nem lenne rossz ötlet beugrani kedvenc gödöllői mozinkba, és megvenni szombatra a jegyet a Guardians of the Galaxy-ra.


Ugyanis a moziműsort megnézve, meglepődve láttam, hogy premier hetében, az „Év Legjobb Sci-Fi-jének/Vígjátékának/Filmjének” kikiáltott, és általam/általunk egész nyáron várva-várt filmet, naponta csak egyetlen egy alkalommal, 20:15-kor vetítik… :eeekkk:

Mert előtte az „Így neveld a sárkányodat 2.”, „Csingiling és a kalóztündér” és a „Lucy” című filmeket _muszáj_ vetíteni. A premier meg húzza meg magát 20:15-kor, és kuss… :-PPP

Na, mindegy – valaki jól kitalálta ezt műsorrendet. Csak sajnos, ezzel meg is szívatott sok mindenkit.

Többek között a mozit magát is. :-///

Ugyanis kb. 20:00-ra értem a filmszínházhoz: és elképedve láttam, hogy az utcán kígyózik a sor!!! :-OOO

Először földbe is gyökerezett a lábam, de miután végigfutott az agyamon, hogy most péntek van, úgyis ráérek, és szombaton aligha lesznek kevesebben, ezért gyorsan beálltam a sor végére.

Azaz a sétálóutca közepére. Kábé. :-PPP

Úgy 10-15 perc ácsorgás után egyre több információt csíptem fel a tömegből, és az újonnan érkező „essünk be a moziba kezdés előtt 2 perccel, ahogy mindig”, a döbbenettől szintén kővé váló, potenciális jegyvásárlóktól. Lényege ennek az volt, hogy mindenkit sokkolt az érdeklődők ilyetén tömege, többen csalódottan-dühödten-fusztráltan el is rohantak („Különben is, kit érdekel ez a sz@r film?!” :-OOO ). Valamint lassan az is fényre került, hogy a sor, ami az utcán kígyózik, azt már „csak” a kukoricáért és üdítőért várakozók alkotják. Hja, mert aznapra már nincs jegy. :-PPP

Így lazán kiálltam a sorból, előrefurakodtam a pénztárhoz (ahol senki nem állt…), és nagy lelkesen megvettem a jegyeket szombatra. Aztán a sokkból kilábalva, lelkesen és elégedetten hazaautóztam: a jegyek a kedvenc helyünkre szóltak, tökéletesen elégedett voltam. :-) :-) :-)

Mondjuk, soha nem vettem még a gödöllői moziba egy napra előre jegyet: mert eddig nem volt rá szükség. :eeekkk:

Szóval, ilyen előzmények után jutottunk el szombaton az előadásra.
 

Ahol megint sorállás, és teltház fogadott. Dávid meg is volt döbbenve: „Ilyen sokan még sosem néztünk itt filmet!”. :-DDD

(A gödöllői mozi 16 soros, soronként 12 székkel, azaz 192 fős. Mondjuk, az első sorból akkor sem néznék filmet, ha a fene-fenét enne: az 1-2, és a 11-12 székekről meg végképp nem… :-PPP )

Szóval, cipőkanalas előadás volt – talán, egy nap merészen akár kétszer is műsorra lehetett volna tűzni…?! :szemforgat: :eeekkk:

Olvastam olyanokat a filmről, hogy az első perctől az utolsóig végig lehet röhögni.

Hm… szerintem legalábbis elmebeteg az, aki az első 3-4 percen röhög.

Rajtam még az a tétova gondolat is átfutott, hogy rossz filmet fűzött be a gépész…

Aztán bejött a főcím, és Dávid súgta a fülembe a tanulságot: „Hú, nem gondoltad volna, hogy egy ilyen kezdés után Marvel film jön, ugye?!” – Hát nem. Nem nagyon mozdultak meg a nevetőizmaim.

A filmről meg marha nehéz nyilatkozni: mert a zsenialitása egyszerre komplex, és faékszerű.

„Varázsolj el! Szórakoztass!” – szerintem ez a két vezérelv lehetett felírva Nicola Perlman és James Gunn szobájában a falra, és ők ezt szem előtt tartva, központba helyezve írták a forgatókönyvet.

Asszem… tökéletesre. 10/10 :respect:


A film minden szempontból tökéletes: eszméletlen jó, egyedi karakterek, ütős „one-liner”-ek, sírva röhögős beszólások, zúzós akciók, cool fegyverek, pörgős cselekmény – és egy-egy olyan epic pillanat, amikor az embernek elakad a lélegzete. :leborulesfejethajt:

…és én egy-egy epic pillanat után személyes sértésként éltem meg, hogy a film nem „hagy benne” az emelkedettségben, hanem rögtön ki is csúfolja önmagát, rögtön viccet is csinál az egészből – szóval, jelzi: „oké, gyerekek, de azért nem kell annyira komolyan venni! vigyorgás van ezerrel!”.

Én pedig erre nem tudtam tovább a sértődöttségben maradni, hanem mindent megbocsátottam – és vigyorogtam újra, ezerrel. :sör: :-D

Beszélhetnék most a karakterekről, szépen, sorban – elemezve, méricskélgetve, hogy ki-mekkora ász, de mivel egytől-egyig azok, így ennek se füle-se farka nem lenne.

Talán dobok pár benyomást… pár gondolatot.

…a két legjobb karakter szerintem…

Rocket Raccoon: Metaphors go over his head.
Drax: NOTHING go over my head!... My reflexes are too fast, I would catch it.”
:-DDD

Oké, a kigyúrt, atomizom Dave Bautista személyes példaképem :sör: …


…de bevallom, voltak pillanatok, amikor Rocket Raccoon akartam inkább lenni. :cool:

Rocket Raccoon: Well now I'm standing. Happy? We're all standing now. Bunch of jackasses, standing in a circle.
:-)

A legkúlabb fegyvere pedig tuti, hogy a Michael Rooker által megformált Yondu-nak volt… :whistlearrow:


…bevallom, voltak pillanatok, amikor a hollywood-i, comic Dömdödöm, Groot, idegesített kissé, de a végére be kellett ismernem, hogy őt is nagyon a szívembe zártam. :wearegroot:

A végefőcím alatt szokás szerint ürülni kezdett a mozi, de most nem csak mi, ketten Dáviddal vártuk a bónuszjelenetet, hanem legalább ötvenen. :-))) Örültem is, hogy végre mások is vannak hozzáértőek a nézők között, nem csak én… ;-)

…erre nagyon megszívattak a bónuszjelenettel – mondjuk, én ezen is tudtam egy jót röhögni. Illett a filmhez a poén, a néző ugratása. :sör:

És kifelé menetben arra gondoltam: ha lenne még egy előadás, szívesen beülnék, és megnézném még egyszer a filmet. Rögtön, ott helyben.


Ilyet pedig az életbe’ nem mondtam/gondoltam még mozifilmről.

(Sorozatepizódból is csak egyedül a Scrubs s06e06 – „My Musical” része volt olyan, amit újra és újra elindítottam, orrvérzésig… :respect: )

De az egy 24 perces epizód volt, nem egy 121 perces, egész estés film!!!

Mondjuk, azt nem tudom, hogy a Guardians of the Galaxy folytatása képes lesz-e csupán megközelíteni(!) a nyitófilm katarzisát, a csapat egymásra találását, mindegyikük személyes drámájával való megismerkedését… vannak kétségeim, olyan marha magasan van a léc. :respect:

Ám az, hogy ott leszünk a következő rész premierjén is, ahhoz kétség sem fér. :thumbsup:

Nem egy filmtörténeti mérföldkő, nem egy újszerűségével és merész eredetiségével hódító, úttörő alkotás – csupán a nyersen szórakoztató, senkit és semmit nem tisztelő, mindenből és mindenkiből viccet csináló, és epikus pillanatokkal is remekül bánó, tökéletes „hangszer” lett belőle. Ami jelenleg egyedülálló, ordítóan magányos unikum a mozipalettán. :respect:

És ha már „hangszer” – a film zenei anyaga olyan nagyszerű és zseniális (nem véletlenül köszönhető ez a rengeteg „retró” számnak – amiket egytől-egyig imádtam anno is! :sör: ), hogy óriási pluszt ad minden egyes jelenethez, amiben felcsendül. :whatkindoffeeling:

Beborult, bitang jó film, az év eddigi legjobbja. Sőt, az elmúlt két évé is, az tuti.

Be kell szereznem dvd-n is, és megnézni újra és újra…

..és megint…

Kihagyhatatlan. :respect:

Peter Quill: You said it, bitch. We're the Guardians of the Galaxy.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése